Varför försöker ni lura pensionärerna Erik Ezelius?

Moderaterna och alliansen sänkte skatten för pensionärerna med 16 miljarder kronor. Socialdemokraterna och Vänsterpartierna föreslår en sänkning med 2,1 miljarder vilket innebär runt 200 kronor per månad för de flesta pensionärer. Men samtidigt föreslås nya skatter och avgifter som drabbar pensionärerna med mer än dessa 200 kronor per månad. Det är detta som är bedrägligt och ett fult sätt att försöka lura pensionärerna att de nu ska få bättre ekonomi. Varför är ni så rädda för att säga sanningen Erik) Varför ska ni finansiera pensionärernas nödvändiga skattesänkning med nya skatter och avgifter som drabbar pensionärerna ännu hårdare?

 

Pensionärerna och alla andra får högre bensin och dieselskatter, högre elskatter, högre TV-avgifter och högre avgifter för hemtjänsten. Detta innebär att pensionärerna inte får mer över efter skatt om man gör som regeringen föreslår, nämligen att ta mycket med ena handen och ge tillbaka mindre med den andra. Förklara gärna hur någon pensionär får mer pengar över om man höjer andra skatter och avgifter så att det äter upp skattesänkningen?

 

Att höja skatter och avgifter i samhället som nu regeringen föreslår innebär dessutom att konkurrenskraften för våra företag hotas, vilket innebär att jobb och vår välfärd hotas. När alla får mindre i plånboken innebär det sämre köpkraft och sämre valfrihet i vardagen. För mig är det viktiga att alla ska kunna leva på sin inkomst, oavsett om den kommer från arbete eller pension. Det är också viktigt att våra företag kan växa i Sverige och skapa jobb och tillväxt.

 

Jag ställer inte olika grupper mot varandra, men till skillnad från Ezelius inser jag att pengarna som finansierar vår välfärd måste komma någonstans ifrån. De dyker inte bara upp på ett magiskt konto som regeringen har tillgång till. Det är hårt arbetande människor som betalar skatt på sitt arbete som finansierar vård, skola och omsorg. Nivån på pensionen är beroende av att fler jobbar. Regeringens linje att höja världens redan högsta inkomstskatter är därför helt fel väg att gå.

 

Jag ser gärna att skatten sänks ytterligare för både pensionärer, löntagare och företag så att tillväxten och jobben kan öka i Sverige.

 

Sten Bergheden (M)

Riksdagsledamot

Skaraborg