Maten produceras i Skaraborg

Göteborgs Stad spendera 32 miljoner kronor av EU-bidrag och skattepengar på sitt projekt Stadslandet.Syftet med projektet är enligt den rödgröna majoriteten att “skapa gröna jobb, ekologisk turism och strategier för mer närproducerade livsmedel i nordöstra Göteborg”. Det låter kanske trevligt för den som bor i Göteborgs innerstad med lite sallad eller en morot som odlats runt knuten. Men för alla oss andra låter det precis som vad det är: bortkastade skattepengar.

Det råder inte någon brist på odlingsmarker eller livsmedelsproduktion i Västra Götaland. Om de styrande i Göteborg bara hade lyft blicken en aning så hade de sett att runt storstadsområdena ligger åkrarna och lantbruken tätt. Västgötaslätten är ett av Sveriges bördigaste områden. Det är mycket märkligt att (S) och (MP) på regeringsnivå beskattar ihjäl lantbruket och matproduktionen i Sverige samtidigt som samma partier i Göteborg slösar skattepengar på att odla livsmedel i parkerna istället för på åkern.

Det finns alldeles utmärkta förutsättningar för livsmedelsproduktion i Sverige och vi har kapacitet att producera enormt mycket mer mat än vad vi gör idag. Våra lantbrukare är kunniga, odlingsjordarna är bra och det finns mer än tillräckligt med mark för betande djur. Trots det är vi långt ifrån självförsörjande, men det går att ändra. Det finns tusentals lantbrukare enbart i Västra Götaland och det är här möjligheten finns att skapa förutsättningar för ökad matproduktion, nya jobb och ökad tillväxt.

De 32 miljonerna som Göteborgs stad vill spendera på närodlade grönsaker hade gjort större nytta i utbildningsprojekt för de som faktiskt vill arbeta inom lantbruket. Det råder ingen brist på närproducerade livsmedel i Västra Götaland, tvärtom. Det är dags att (S) och (MP) i Göteborg lämnar sina kontor och kör E20 österut till Skaraborg för att göra ett besök i verkligheten. Här produceras redan idag det som lokalpolitikerna amatörmässigt försöker sig på i Göteborg.

Att slänga bort skattebetalarnas pengar på flumprojekt när det finns så många andra saker som behöver ökade resurser är oansvarigt. Satsa på ökad trygghet, skola, sjukvård och bättre förutsättningar för företag att skapa jobb istället för skattefinansierade flumprojekt i storstaden. Det kommer garanterat att få större effekt.

 

Sten Bergheden (M) Riksdagsledamot och lantbrukare Skaraborg

Gabriela Bosnjakovic (M) Oppositionsråd Vara