Besök hos veteranpoolen i Mariestad

Sedan årsskiftet har Veteranpoolen etablerat ett kontor i Mariestad.
– Det är redan 25-30 personer som skrivit in sig, säger Ingvar Dafgård som driver franschiseföretaget tillsammans med Jan Kinell.
Efter att ha etablerat kontor i Falköping, Skövde och Lidköping bestämde de sig för att satsa på Mariestad.

– Vi tyckte att vi hade en del arbetsvilligt folk från Götene och uppåt som det var svårt att få kontakt med. Kontaktbiten blev mycket lättare när vi fick fäste även i Mariestad, säger Ingvar Dafgård.

Veteranpoolen fungerar så att pensionärer får skriva in sig som arbetskraft och när en kund hör av sig till företaget blir de uppringda av Ingvar Dafgård eller Jan Kinell.
– Då får pensionärerna välja om de vill utföra tjänsten. Det är absolut inget tvång bara för att man är inskriven och är man äldre ska man kunna välja lite hur dagarna ser ut, säger Dafgård.

Vill avskaffa skatt

Under onsdagen fick Veteranpoolen i Mariestad besök av riksdagsledamot Sten Bergheden (M) som kom för att prata om löneskatten för äldre. Löneskatten är en skatt på äldres arbetsinsatser som betalas av egenföretagare som Ingvar Dafgård och Jan Kinell. Den ligger för närvarande på 6,15 procent. Sten Bergheden har skickat in en motion till riksdagen om att avskaffa löneskatten för att det ska bli gynnsammare att anställa äldre arbetskraft.

– Jag kommer få svar inom ett år. Men det viktigaste är att jag belyst den här frågan med min motion, säger Sten Bergheden.

En lägre löneskatt eftertraktas så klart av männen bakom Veteranpoolen i Mariestad.

– Det hade gett bättre lönsamhet för företaget och vi skulle kunna ta mindre betalt för jobben, säger Jan Kinell.

Känner trygghet

I Veteranpoolen Skaraborg finns 200 inskrivna pensionärer i en häftig variation av yrkestitlar och att använda sig av äldre arbetskraft verkar vara populärt.

– Många kunder tycker det är tryggt just för att äldre har en livslång yrkeserfarenhet, avslutar Jan Kinell.

 

Länk till reportaget i Mariestadstidningen hittar du här.