Pressmeddelande

Pressmeddelande  

25 maj 2015 

I torsdags ställde sig en majoritet av Trafikutskottet bakom en motion av Sten Bergheden (M) om att Sverige ska ha samma tolkning som Danmark när det gäller kör-och vilotiderna. Detta reserverade sig Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet emot. Moderaternas talesperson för yrkestrafiken Sten Bergheden kommenterar:

  • Det är mycket glädjande att min motion gick igenom vilket inte är vanligt att enskilda motioner gör. Vi måste se till att ha samma regler som Danmark när det gäller kör och vilotidernas tolkning, de accepterar upp till 5 % avvikelse innan de bötfäller chaufförer och åkerier. Det som är möjligt i Danmark måste också vara möjligt i Sverige, säger Sten Bergheden (M).Efter mycket kritik om Transportstyrelsen kontroller och avgifter för åkerierna ville Alliansen få igenom ett utskottsinitiativ som innebar en total översyn av Transportstyrelsens kontroller, och att polisen skulle prioritera fler vägkontroller för att få bort den olagliga verksamheten. Men detta sa S, V, MP och SD nej till.
  • Moderaterna och Alliansen anser att regeringen måste se över transportstyrelsens verksamhet, företagskontrollerna och också ha en översyn på tillsynsavgifterna och storleken på sanktionsavgifter, att ett åkeri kan få upptill 200 tusen i böter för fel som kan bero på felaktiga knapptryckningar eller att man tvättat sin lastbil på en lördag och därmed brutit veckovilan. Detta är inte rimligt.
  • Vi krävde också ett ökat fokus på kontroller ute på våra vägar då många åkerier struntar i att betala skatt för chaufförer och åkeriet, kör med olaglig utländsk diesel, använder dubbla förarkort, dåliga däck, falska körkort, manipulerar färdskrivaren och saknar nödvändiga utbildningar. Men bristen på kontroller på vägen gör att de inte blir ertappade, säger Sten Bergheden (M).
  • Det är mycket märkligt att inte Socialdemokraterna, Vänstern, Miljöpartiet och  Sverigedemokraterna ställer sig bakom detta att se över transportstyrelsens verksamhet, deras kontroller, avgifter och tillsyn och polisens arbete på våra vägar. Det är tydligen bara Moderaterna och Alliansen som vågar ta tag i problemen på allvar, avslutar Sten Bergheden (M) Moderaternas talesperson för yrkestrafiken.

För mera information

Sten Bergheden (M)

Moderaternas talesperson för yrkestrafiken och Riksdagsledamot från Skaraborg

070-3574754