Besök i Frihamnen i Stockholm

Idag, onsdagen den 11 februari, besökte jag Stockholms frihamn. Syftet med besöket var att studera försöksprojektet med alkobommar som landsattes i fjol. Användandet av alkobommarna har införts för att stoppa rattfulla förare från att komma ut på svenska vägar och rädda liv.

Jag fick tillfälle att träffa MHF, som är projektägare och samarbetar med Kustbevakningen, Polisen, Tullverket och Trafikverket. Deltog i mötet gjorde bland andra Tomas Jonsson, som är vd för MHF Test Lab och projektledare för försöksprojektet, Lars-Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef, samt Helena Gottberg, kommunikationschef.

De presenterade fakta och dokumentation och berättade om arbetet med att upptäcka onyktra förare. Onykterhet är dubbelt så vanlig vid hamnar jämfört med trafiken i övrigt.

Jag fick se hur kontrollerna genomförs. De personer som kommer med bil på färjorna måste passera en alkobom innan de kan lämna hamnen. Alla som passerar kontrollstationerna måste blåsa till godkänd färg för att få fortsätta köra.

Förutom att alkobommarna hindrar berusade förare att komma ut i trafiken, så visar försöken med alkobommar att antalet onyktra yrkesförare har minskat markant. Rutinmässiga alkoholtester i färjeterminaler har alltså även en avskräckande effekt.

Det var ett mycket intressant och givande besök!

IMG_0333

 

Lämna ett svar