Basta till julsvinnet!

Snart är julen här med massor av god mat. I juletid träffar vi också nära och kära runt det traditionella julbordet. När vi njuter av gemenskapen och har det mysigt, går våra tankar till alla de som inte har något på bordet, eller någon att dela julen med. Tänk också på hur mycket mat som kastas bort just under juletid! Det är ett ekonomiskt, miljömässigt men framförallt moraliskt ansvar att undvika onödigt svinn.

Svensk jultradition handlar om att ta vara på maten, att spara det bästa till julen och använda alla delarna av djuret. Vi har erfarenhet från att arbeta med livsmedel och i jordbruk och är uppväxta i en bondekultur där allt gjordes för att i möjligaste mån spara och återanvända. Att använda våra sinnen och lukta, känna och smaka på maten måste återigen bli naturligt. Idag slängs ofta mat direkt efter bäst-före datum och vi litar blint på märkningar.

Vår gemensamma utmaning är att förändra vår attityd till mat för att återgå till bondekulturen och ersätta den sorts plastkultur som har växt fram. Vi kan börja med att förmedla värdet av maten till våra barn och visa dem vikten av att använda sina sinnen, både hemma och i skolan.

Varje år slängs runt 60 kg ätbar mat per person i Sverige – det motsvarar kostnaden för en hel månads mat! Alla som vill kan ta ansvar och göra skillnad. Hemma i ditt kök och i ditt kylskåp. Det finns enkla sätt att minska svinnet, speciellt under julen. Planera dina inköp, förvara maten rätt och ta inte fram mer än vad som du tror går åt. Vi kan alla bidra genom att kyla ner den julmat som inte ska ätas meddetsamma och ställa ut den mat som inte får plats i kylen.

Vi är engagerade i Europaparlamentet och i Riksdagen för att förebygga matsvinn och att arbeta med att engagera matbranschen och handeln att ta sin del av ansvaret. Matkedjor och restauranger har en unik möjlighet att minska svinnet. I deras kontakt med kunder under julruschen träffar de tusentals människor som handlar mat och därmed kan de påverka genom bra tips om lagring av mat och återanvändning av rester. De goda initiativ som är på gång måste bli fler, förstärkas och utvidgas.

Sist men inte minst vill vi önska dig och dina nära och kära en riktigt god jul. Njut av den goda julmaten men skänk också en tanke till dem som inte har samma möjlighet och hjälp till att minska matsvinnet i ditt hem.

Anna Maria Corazza Bildt (M) Europaparlamentariker

Sten Bergheden (M) riksdagsledamot Skaraborg

Lämna ett svar