Minska på matsvinnet – inte på svensk ost!

  (Foto: sxc.hu)

Häromdagen gick Livsmedelsverket ut och sa att vi bör äta mindre ost för klimatets skull. Det är anmärkningsvärt att en svensk myndighet inte är tydligare med skillnaden i miljöpåverkan för svenska respektive importerade produkter, och att de inte arbetar mer med att minska matsvinnet.

Svenskt kött och svenska mejeriprodukter är bland världens mest klimatvänliga – en skiva svensk ost ger endast hälften så mycket utsläpp som världsgenomsnittet och svensk mjölk har lägst klimatpåverkan i Europa. Kor som betar bidrar dessutom till biologisk mångfald och öppna landskap i Sverige. För klimatet bör man äta svensk ost och svenskt kött, det bidrar även till arbetstillfällen och en levande landsbygd i Skaraborg. Den verkliga klimatboven i sammanhanget är att vi slänger 30 % av all mat vi köper. Svenska hushåll kastar ca 1 miljon ton matavfall varje år, eller 56 kilo per capita/år. Det motsvarar nästan lika mycket som ett års utsläpp för 200.000 bilar.

För att få ner utsläppen bör vi alla minska matsvinnet och välja svenska mejeri- och köttprodukter.

Sten Bergheden (M)
riksdagsledamot Skaraborg

Lämna ett svar