Myndigheter som Livsmedelsverket bör fokusera på att minska matsvinnet istället för att detaljstyra människors matvanor

 (Foto: sxc.hu)

Riksdagsledamot Sten Bergheden (M) kommenterar Livsmedelsverkets utspel idag om att svenskarna bör äta mindre ost.

– Svenska kött- och mejeriprodukter är bland världens mest klimatvänliga. Det är beklagligt att Livsmedelsverket idag så ensidigt går ut och säger att vi bör äta mindre ost. Särskilt som vi samtidigt vet att ost och kött är de livsmedel som genererar minst matsvinn, 3 % vardera, medan grönsaker står för 49 % procent av matsvinnet. Det är anmärkningsvärt att Livsmedelsverket lägger mer energi på att detaljstyra människors matvanor än på matsvinnet, som är vad vi alla bör fokusera på för att minska matens klimatpåverkan, säger Sten Bergheden (M).

Lämna ett svar