Sten Bergheden (M): ”Handläggningstiderna för vapenlicenser måste effektiviseras”

Riksdagsledamoten Sten Bergheden (M) har sedan flera år engagerat sig i frågan om kortare handläggningstider för vapenlicenser.  Bergheden (M) har bl a besökt Polisen i Stockholm och Västra Götaland för att diskutera deras arbete, undersökt handläggningstiderna i våra grannländer och lämnat in riksdagsmotioner om bättre villkor för landets vapenägare.

– Trots en del framsteg så fortsätter jägare och skytteintresserade människor att höra av sig till mig kring handläggningen av vapenlicenser. Och häromdagen gjorde två personer en JO-anmälan då handläggningstiden för deras ärenden överskridit 2 månader.  Polisens handläggningstider är alltså fortfarande för långa och samma regler tillämpas inte över landet. Detta måste förbättras, Sverige kan inte vara betydligt sämre än våra grannländer vad gäller hantering av vapenlicenser, säger Sten Bergheden (M).

– När riksdagens motionsperiod drar igång om några veckor kommer jag därför att lämna in en motion om att skyndsamt utreda hur handläggningen av vapenlicenser kan effektiviseras. Är det exempelvis en fråga om prioriteringar, otillräcklig kunskap eller resursbrister? Oavsett vad som är orsaken måste en förändring till – Sveriges vapenägare ska kunna förvänta sig kortare handläggningstider för vapenlicenser och en mer rättssäker bedömning, säger Sten Bergheden (M).

Lämna ett svar