Monica Green (S) vill fördubbla kostnaden att anställa unga

Svar till Monica Green (S)

Lustigt nog tar Monica Green (S) i sin insändare inte upp att hon själv och socialdemokraterna vill fördubbla kostnaden att anställa unga under 26 år – en sammanlagd skattchock på omkring 16 miljarder kronor. Kanske är det dags för Green (S) att fråga företagen om de tror att en (s)kattechock på unga ger fler jobb?

Socialdemokraterna har motarbetat ROT och RUT, de vill höja restaurangmomsen som har gett ungdomar jobb och de vill införa en lastbilsskatt på 4 miljarder/år vilket skulle försämra svenska företags konkurrenssituation och riskera att företagen flyttar utomlands. Er politik gjorde att Ingvar Kamprad och många andra flyttade utomlands vilket gjort att Sverige förlorat stora skatteintäkter, nu är Kamprad på väg tillbaka till Sverige igen.

Det stämmer som Green (S) skriver att körkortet blivit dyrare, men då hon själv sitter i trafikutskottet i riksdagen borde hon veta att detta har med nya hårdare EU-regler att göra. Jag driver frågan om sänkt moms på körkort och om ett RATT-avdrag för körkortskostnaden – det skulle öka ungas chanser till jobb. Vad gör Monica Green (S) för att fler unga ska kunna ta körkort? Är det någon som tror att Socialdemokraterna kommer att prioritera billigare körkort tillsammans med det bilfientliga Miljöpartiet?

Ungdomsarbetslösheten är hög i hela Europa pga lågkonjunturen. Tack vare Alliansen har Sverige ordning på sin ekonomi vilket gör att vi kan satsa nu: mellan 2013 och 2016 lägger vi drygt 8 miljarder på insatser för unga på arbetsmarknaden. Vi vill även införa yrkesintroduktionsanställningar som underlättar för unga att få sitt första jobb genom lönesubvention och handledarstöd.

Green (S) är dessutom väl medveten om att omkring hälften av de unga som i statistiken står som arbetslösa i verkligheten är heltidsstuderande som söker extrajobb. Det är därför knappast konstruktivt att svartmåla unga människors framtidsutsikter. Det är heller inte särskilt lyckat att som (S) slänga ut lite småsatsningar på några miljoner här och var på unga, och sedan med andra handen fördubbla kostnaden att anställa unga med 16 miljarder och försämra konkurrenssituationen för svenska företag.

Sten Bergheden (M)
Riksdagsledamot Skaraborg

Lämna ett svar