Avskaffa tv-avgiften

 (Foto: sxc.hu)

De senaste månaderna har det varit mycket uppmärksamhet kring att Radiotjänst jagar människor med mobil, surfplatta eller dator att betala tv-avgift. Detta är en absurd utveckling. Det är dags att public service finansieras utifrån dagens tekniska förhållanden och inte gårdagens. Tv-avgiften bör avskaffas och istället läggas på skatten.

Förutom att vi idag kan titta på tv i soffan kan vi i teorin även göra det i mobilen, på surfplattan eller i datorn. Men det innebär dock inte att bara för att man har en internet-uppkoppling på t ex datorn att man använder den för att titta på tv. Det är orimligt att människor med surfplatta, mobil eller dator ska betala tv-avgift för att Sveriges Television på eget bevåg har valt att göra sina program tillgängliga på sin hemsida – utan att samma människor tittar på SVT:s program på webben. Tv-avgiften har spelat ut sin roll, den är ett otidsenligt och ineffektivt sätt att finansiera public service.

Det är dessutom värt att komma ihåg att för att administrera Radiotjänst i Kiruna tas årligen omkring 160 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar i bruk. Administrationen handlar om kontrollanter, utskick och indrivning av räkningar, och rättsliga processer vid obetalda räkningar. Tv-avgiften medför alltså även onödig byråkrati och slöseri med skattebetalarnas pengar.

Genom att finansiera public service via skattesedeln skulle flera fördelar tillkomma. De administrativa kostnaderna för Radiotjänst minskar vilket skulle komma SVT, SR och UR till del genom ökade resurser – och det skulle inte kosta tv-tittarna något ytterligare. För det andra skulle vi få ett slut på Radiotjänsts DDR-metoder och jakt på människor som har apparater som i teorin skulle kunna användas för att titta på tv-program, men som inte nödvändigtvis används för detta ändamål.

Det är på tiden att Sverige moderniserar finansieringen av public service. Tv-avgiften bör avskaffas omgående och istället läggas på skattesedeln.

Sten Bergheden (M)
riksdagsledamot Skaraborg

Sandra Magnusson ‘
vice ordförande MUF Mariestad

Rasmus Möller
vice distriktsordförande MUF Skaraborg

Lämna ett svar