Möte om gårdsförsäljning med Systembolagets VD

Riksdagsledamoten Sten Bergheden (M) och riksdagskollegan Christer Akej (M) kämpar för att få till gårdsförsäljning i Sverige. De har tidigare besökt vingårdar, lokala bryggerier och socialdepartementet för att diskutera denna fråga, nu var det dags för ett möte med Systembolagets VD Magdalena Gerger.

– Det var ett mycket positivt samtal och vi upplever att det finns möjligheter framåt för att förbättra villkoren för svenska öl- och vinproducenter. Det är glädjande att Systembolaget numera arbetar med att underlätta för lokala produkter att nå ut till kunder i hela landet. Men även om lokalproducerat öl och vin har ökat i försäljning de senaste åren, får de bara säljas på de tre närmaste systembolagsbutikerna, denna begränsning tog vi upp och hoppas på en förändring, säger Sten Bergheden (M).

– Vi är tydliga med att vi även vill få till gårdsförsäljning av öl och vin här i landet – det borde vara självklart att om man besöker en vingård så ska man kunna lyssna på gårdens historia, provsmaka och kunna köpa med sig en flaska som minne. Denna fråga är viktig för landsbygdens utveckling och för besöksnäringen i Sverige. Nu är det viktigt att politiken tar ett steg framåt för att lösa detta. Jag har tidigare föreslagit att Skaraborg bör bli testområde för gårdsförsäljning, och jag passade på att bjuda hit Systembolagets VD för att diskutera möjligheterna med gårdsförsäljning och besöka lokala producenter i Skaraborg, avslutar Sten Bergheden (M).

Lämna ett svar