Utbyggd E20 ett av de viktigaste besluten för Skaraborg

 (Foto: sxc.hu)

Svar till Urban Ahlin (S) i MT 27 maj

Urban Ahlin (S) behöver inte oroa sig över om man kan lita på moderater. Vi tar både beslut om att bygga vägar och vi finansierar dem dessutom, tvärtemot vad tidigare S-regeringar gjorde. Ahlin (S) och hans partikamrater åkte land och rike runt i valrörelsen 2006 och klippte band på nya ofinansierade vägprojekt. När vi tog över 2006 hade socialdemokraterna lämnat löfte om infrastruktursinvesteringar på ofattbara 60 miljarder som var helt ofinansierade, detta har vi nu städat upp och sett till att de har blivit finansierade och också utbyggda.

Riksdagen har gett möjlighet till kommuner, regioner, näringsliv m fl att vara med och medfinansiera infrastruktur när de statliga satsningarna ofta stannar vid Trafikverkets prioriteringar och utredningar. Medfinansieringsmöjligheten har då setts av många kommuner och regioner som en möjlighet att kunna bygga ut vägarna mer och snabbare än vad Trafikverket föreslår. Denna medfinanseringsmöjlighet har välkomnats av många.

Har Ahlin (S) redan glömt att den S-styrda Västra Götalandsregionen inte prioriterade E20 i infrastrukturpropositionen år 2010? Nu har både region o kommuner tänkt om och ser möjligheterna att vara med och satsa vilket jag tycker är mycket bra, för det är precis så andra delar av landet jobbar. Ett lite sent uppvaknande i Västra Götalandsregionen, men bättre sent än aldrig.

Om Mariestad och Skaraborg ska kunna växa är en utbyggnad av E20 ett av de viktigaste besluten för Skaraborg och Västsverige. Fler invånare och fler företag som kan starta och utvecklas här tack vare en utbyggd väg ger mångfalt mer skatteintäkter tillbaka till Skaraborg än vad satsningen kostar. Ökad tillväxt i Skaraborg ger mer skatteintäkter och därmed också mer pengar till skola, vård och omsorg.  Jag uppmanar Urban Ahlin (S) att istället se det positiva med att E20 nu äntligen kan byggas ut, och gräv ner stridsyxan i denna fråga.

Sten Bergheden (M)
riksdagsledamot Skaraborg, trafikutskottet

Lämna ett svar