Nej till koldioxidskatt på kött

(Foto: sxc.hu)

Med anledning av Jordbruksverkets rapport som släpptes idag tisdag 22 januari säger riksdagsledamoten och lantbrukaren Sten Bergheden (M) från Skaraborg nej till en koldioxidskatt på kött då det skulle försämra för svenskt lantbruk.

– En extra pålaga i form av koldioxidskatt på kött skulle vara mycket negativt för svenskt lantbruk, som redan idag brottas med minskande lönsamhet. Det är anmärkningsvärt att en statlig myndighet med ansvar för just jordbruksfrågor föreslår försämringar för svenska lantbrukare. Den skulle dessutom ha en obetydlig inverkan på världens klimat, säger Sten Bergheden (M).

– Det är däremot positivt att Jordbruksverket framhåller informationsinsatser och att vi måste arbeta med att minska matsvinnet. Svensk köttproduktion är bland de mest klimatvänliga i världen och djur som betar och håller det svenska landskapet öppet har betydligt mindre klimatpåverkan än man tidigare trott. Trots detta konsumerar vi allt mer importerat kött idag i Sverige, Jordbruksverket bör därför i första hand arbeta med att förbättra villkoren för svensk köttproduktion så att den kan öka, och inte tvärtom, avslutar Sten Bergheden (M).

En kommentar för “Nej till koldioxidskatt på kött

 1. Hej Sten!
  Äntligen kkommer det här med köttets klimatpåverkan på allvar upp på bordet.
  Matsvinnet är naturligtvis en sak som är angeläget att fösöka minska, men jag ser ingen koppling till köttkkonsumtionen. I så fall är väl så att då köttet är alltför billigt (som det är nu) blir det inte så kännbart om man kastar bort en del av det.

  Jag har full föståelse för många bönders svåra situation och jag anser att maten överlag är för billig. Bönderna borde få bättre betalt, men de olika produktionsslagen måste bära sina egna kostnader. Där ingår också den dolda kostnad som alla klimatbelastande utsläpp utgör. En sådan utjämning måste som jag ser det komma i form av någon form av skatt. Och importen borde beskattas på samma sätt. Det bästa vore föstås om EU kunde komma överens om en gemensam skatt på köttet och sen kan man lägga importtullar på kött från andra områden.
  Konsumenten skall inte tvingas att äta på ett visst sätt, men genom prisjusteringar på vissa varor kan konsumtionen styras i en för allas bästa önskvärd riktning
  Hälsningar
  Gunnar Kvarnbäck
  Fd KRAV-bonde
  I styrelsen för Ölands Naturskyddsförening
  Nu hyr jag ut cyklar på Öland

Lämna ett svar