Krafttag mot bilmålvakter

 (Foto: sxc.hu)

De lurar skattebetalarna på miljonbelopp, gör att trafikfarliga bilar kör runt på vägarna och har ofta kopplingar till den organiserade brottsligheten. Bilmålvakter har blivit ett växande problem i Sverige – de står som ägare till bilar som i realiteten körs av personer som konsekvent struntar i P-böter, besiktning, skatt, vägtullar mm.

Ofta skriver yrkeskriminella eller människor som vill strunta i parkeringsböter, trängselskatter, försäkring och fordonsskatt över sina bilar på en bilmålvakt, som i sin tur får en summa pengar per bil han eller hon ”äger”. På sina håll har också illegal bilhandel bedrivits genom att skenskriva bilar på målvakter. Bilmålvakterna har dragit på sig böter i mångmiljonklassen, en av Sveriges värsta bilmålvakter ”äger” över 2000 bilar och har 25 miljoner i obetalda böter. Då bilmålvakterna ofta saknar utmätningsbara tillgångar har skulderna lagts på hög, och den som kör bilen kommer också undan. Samhället har haft svårt att komma åt dem – totalt beräknas det handla om 1,7 miljarder i skulder.

Det är därför glädjande att alliansregeringen nu lagt fram lagförslag för att komma åt problemet. Kronofogden ska få beslagta bilar där ägaren har betydande skulder på fordonsrelaterade skatter och avgifter. Och sådana felparkerade bilar, vars ägare har stora fordonsskulder, ska kunna bogseras bort och återfås först när böterna är betalda. De nya reglerna träder förhoppningsvis i kraft nästa år.

Detta kommer att göra det betydligt mindre attraktivt att agera bilmålvakt. En försörjningskanal för den organiserade brottsligheten stryps, vi får färre trafikfarliga bilar på vägarna och det blir slut på att lura skattebetalarna på miljonbelopp.

Sten Bergheden (M)
riksdagsledamot Skaraborg, trafikutskottet

Lämna ett svar