Socialdemokraternas företagsvänlighet är en bluff

Stefan Löfvén (S) har försökt framställa socialdemokraterna som ett företagsvänligt parti. Men det har varit mycket snack och lite verkstad. Den socialdemokratiska skuggbudgeten visar att det hela var en bluff. (S)kuggbudgeten inne-håller visserligen ynka 2 miljarder i olika smååtgärder för företag – men det man ger med ena handen tar man tillbaka många gånger om med den andra handen i form av sammanlagt 31 miljarder i skattehöjningar för företagen.

Denna skattechock på 31 miljarder kronor handlar bland annat om fördubblad restaurangmoms, fördubblade socialavgifter för unga, lastbilsskatt och fördubblad bolagsskatt. S vill också skala ner RUT-avdraget som skapat nya arbetstillfällen och företag särskilt bland kvinnor. Istället vill S lägga 60 % av sin budget, nästan 18 miljarder, på höjda bidrag. S-politiken skulle hota tiotusentals jobb i landet.

Inte nog med det så vägrar S att ge besked om villkoren för välfärdsföretagen i Sverige. I flera kommuner har styrande socialdemokrater beslutat om förbud mot vinster i välfärden. Vad är socialdemokraternas besked till de drygt 175.000 människor som arbetar med privata välfärdstjänster åt det offentliga? Det ska också kommas ihåg att många av de kvinnor som arbetar i eller driver välfärdsföretag i privat regi tidigare som offentliganställda hade mycket begränsade möjligheter att välja arbetsgivare, påverka sin arbetssituation och lön eller kunde starta eget. Vill socialdemokraterna rulla tillbaka denna utveckling som gagnat kvinnors företagsamhet?

Hinder för kvinnligt företagande och en skattesmäll på 31 miljarder kronor för landets företag visar att socialdemokraternas s k företagsvänlighet är en bluff. Alliansen vill istället satsa på sänkt bolagsskatt och stödja utvecklingen av välfärdstjänster – oavsett vem som utför dem. Under 2013-2016 satsar vi ytterligare 11,5 miljarder kronor på forskning och innovation för att skapa förutsättningar för nya produkter och ökad tillväxt. För att stimulera tillgången på kapital i nystartade och växande företag vill vi införa ett investeraravdrag. Alliansen har sänkt företagens administrativa kostnader med 7 miljarder hittills, nu går vi vidare bl a med mål om enklare uppgiftsinlämning och kortare handläggningstider för företagsärenden vid myndigheter. Moderaterna och Alliansen skapar bättre villkor för företagen – det ger jobb och tillväxt i Skaraborg.

Sten Bergheden (M)
riksdagsledamot Skaraborg

En kommentar för “Socialdemokraternas företagsvänlighet är en bluff

  1. Måste bara hylla detta inlägg. kan inte förstå att det finns en enda företagare i sverige som kan tänka sig att rösta på Socialdemokraterna 2014.

Lämna ett svar