Om hemleverans ska testas bör också gårdsförsäljning testas

(Foto: sxc.hu)

Det är positivt att Systembolaget ska testa hemleveranser i sex områden i landet – det ökar servicen och är ett sätt att följa med i utvecklingen. Det finns fördelar med Systembolagets breda utbud, men Sveriges skyhöga alkoholskatter skapar också en annan verklighet. Svenska öl-, vin- och sprittillverkare transporterar sina varor med lastbil till Danmark och Tyskland. Svenskarna åker sen dit och storhandlar samma varor och transporterar tillbaka dessa i släpkärror eller överlastade bilar – till betydligt lägre pris. Det gynnar vare sig folkhälsan, skatteintäkterna, svenska arbetstillfällen eller miljön. Det är dags att Sverige ser över alkoholpolitiken, och inte minst skattesatserna, och inser vad som håller på att ske istället för att köra huvudet i sanden.

Att tillåta gårdsförsäljning skulle i detta sammanhang vara ett steg i rätt riktning och en harmonisering med övriga Europa. Människor som besöker en vingård eller ett litet bryggeri i Sverige går runt och tittar, lyssnar till gårdens och produktionens historia, tar foton och provsmakar produkterna. De kan dock inte köpa med sig hem någon produkt som minne eller upplevelse från besöket, trots att det handlar om exklusiva produkter där en flaska gårdsproducerat vin ofta går på långt över 100 kronor.

Gårdsförsäljning av lokalproducerad alkohol är en naturlig del av landsbygden och dess näringsliv och besöksupplevelser i övriga Europa. Det är orimligt och otidsenligt att inte kunna köpa med sig en flaska vin eller öl efter ett gårdsbesök i Sverige, medan det går utmärkt att köpa med sig andra livsmedel. Bryggerier och vinproduktion är dessutom en växande näring i Sverige, som bör stödjas istället för att hindras. Genom att tillåta gårdsförsäljning i Sverige skulle vi få fler möjligheter att utveckla landsbygden, fler arbetstillfällen skulle skapas och det skulle bidra till att utveckla Sverige som turistland.

Människor som däremot vill ha tag i stora mängder alkohol till halva priset mot Systembolaget åker inte ut på den svenska landsbygden utan istället till Danmark eller Tyskland. Det är mot denna bakgrund positivt att Systembolaget kommer att starta försöksverksamhet med hemleveranser på några ställen i landet. Samtidigt bör vi då också kunna testa gårdsförsäljning på ett par ställen i Sverige för att sen utvärdera detta – det skulle gynna landsbygden och turismen i Sverige.

Sten Bergheden (M), riksdagsledamot Skaraborg
Anders Hansson (M), riksdagsledamot södra Skåne
Christer Akej (M), riksdagsledamot norra och östra Skåne

Lämna ett svar