Semester bara för välbeställda om de rödgröna får bestämma

(Foto: sxc.hu)

Sommaren är här och med den sommarlov och semester. Många barn ser framemot att träffa mormor och morfar i annan del av landet, åka och bada på Västkusten, spendera någon vecka i sommarstugan eller åka utomlands med hela familjen. Men en sommar fylld av nya upplevelser, sol och bad, och möten med nära och kära verkar inte vara något som oppositionen unnar svenskarna.

De rödgröna har från första början varit emot alliansens jobbskatteavdrag. Vi har infört det i fyra steg, och för varje gång har protesterna varit högre. Detta jobbskatteavdrag ger en vanlig metallarbetare, kassörska eller lärare en extra månadslön om året eller omkring 1700 kronor extra i månaden. Välbehövliga pengar för att en barnfamilj ska kunna ta med barnen på äventyrsland, hälsa på släktingar eller åka på en charterresa i sommar.

Inte nog med att oppositionen har varit emot att vanliga arbetare fått mer över i plånboken varje månad, så har även både högre bensinpris och en särskild flygskatt föreslagits av Miljöpartiet. MP vill nämligen chockhöja bensinskatten med 70 öre per liter, vilket skulle drabba de med lägst inkomster hårt. De vill också införa en flygskatt som skulle göra det 300 kronor dyrare att flyga i Sverige och 600 kronor dyrare utanför Europa. För en vanlig barnfamilj skulle alltså en flygresa till mormor och morfar i norra Sverige bli nästan 2500 kronor dyrare, och en charterresa till Egypten eller andra semesterländer utanför Europa nästan 5000 kronor dyrare. De rödgrönas motstånd till jobbskatteavdraget och förslag på dyrare resor skulle slå hårt mot just de människor som har minst marginaler. I de rödgrönas Sverige är det tydligen bara de välbeställda och deras barn som ska kunna åka på semester.

Alliansens reformer har inte bara gett mer över i plånboken för vanliga människor, det är också 200.000 fler som jobbar idag jämfört med 2006. Det är alltså många fler föräldrar som kan ta med barnen på semester idag, genom att fler av dem hittat jobb och genom jobbskatteavdraget, än när de rödgröna styrde. Vi är dessutom emot skattehöjningar på bil- och flygresor. Vanligt folk ska också kunna semestra och fler barn ska kunna få ett innehållsrikt och minnesvärt sommarlov.

Sten Bergheden (M)
Riksdagsledamot Skaraborg

Lämna ett svar