Inte bara dags att deklarera utan också roligare

(Foto:sxc.hu)

Senast den 2 maj lämnar miljoner arbetstagare i Sverige in sin deklaration för 2011. Faktum är att det blivit betydligt roligare att deklarera sedan alliansregeringen tog över 2006, och också betydligt fler som gör det.

Arbetslinjen har ersatt bidragslinjen vilket gjort det mer lönsamt att arbeta. Idag är det över 200.000 fler sysselsatta i Sverige jämfört med 2006. Det är alltså fler som jobbar och betalar skatt till vår gemensamma välfärd idag. Nya förslag är på väg så att ännu fler deklarerar för sina arbetsinkomster nästa år.

Dessutom får alla som jobbar behålla mer av sina egna intjänade pengar tack vare jobbskatteavdraget. Det framgår på deklarationsblanketten som ”Skattereduktion för arbetsinkomst”. Jobbskatteavdraget är främst riktat till låg- och medelinkomsttagare: en undersköterska med 21.000 kronor i månadslön behöll över 16.000 kronor netto 2011 och en metallarbetare med 25.000 kronor i månaden över 19.000 kronor. Jobbskatteavdraget innebär alltså en nettomånadslön extra om året för vanliga arbetare.

Mer över i plånboken efter skatt skapar frihet för individen att bestämma mer själv.  Och välskötta statsfinanser och fler som jobbar lägger grunden för vår tillväxt och välfärd.

Sten Bergheden (M)
riksdagsledamot Skaraborg

Lars-Arne Staxäng (M)
riksdagsledamot Bohuslän

Lämna ett svar