Handläggningstiderna för vapenlicenser måste bli kortare

(Foto: sxc.hu)

Riksdagsledamoten Sten Bergheden (M), som tidigare lämnat in motioner till riksdagen om utökad vapengarderob, har låtit Riksdagens Utredningstjänst undersöka hur långa handläggningstiderna för vapenlicenser är i Sverige och i de nordiska grannländerna.

– Det tar nästan en månad i genomsnitt att få sin vapenlicens i Sverige, och då finns det några län där det tar ännu längre tid än så, medan det i Finland tar 2 veckor i snitt och i Danmark 1-2 dagar. Polisen i Sverige kan heller inte uppge hur många vapenhandläggare de har eller hur många arbetstimmar de lägger ned.

– Det är inte rimligt att jakt- och skytteintresserade i Sverige ska behöva vänta så länge på att få sina licenser. Det som är möjligt i Finland och Danmark borde också vara möjligt i Sverige. Jag kan förstå att det i vissa fall kan behöva ta lite längre tid om något är oklart med förvaring, specialvapen m.m. men för en normalansökan ska det inte behöva ta denna tid. Polisen måste bli bättre på att korta sina handläggningstider.

– Jag kommer nu att besöka jakt- och skytteföreningar, vapenhandlare och polisen för att diskutera vad som kan förbättras och hur vi kan minska handläggningstiderna för vapenlicenserna.

Lämna ett svar