Basta till matsvinnet!

(Foto: sxc.hu)

Julen är här, och med den julmaten. Men vad vi ofta glömmer är att vi slänger alldeles för mycket mat – året om. Vi måste bli mer medvetna om hur mycket mat vi kastar och hitta gemensamma lösningar.
Européer slänger i genomsnitt 179 kilo mat varje år. Faktum är att upp till 30 % av all mat som produceras kastas bort. Matsvinnet är ett problem ur både ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Varje ton av bortkastad mat skapar i snitt 4,2 ton koldioxid. Det motsvarar att ta var fjärde bil av vägen i Europa om vi kunde sluta slänga mat i onödan.
På hemmafronten och i de offentliga köken slänger vi ofta allt som passerat bäst-före-datum och litar blint på märkningar. Förfallodatum måste naturligtvis märkas enligt lag men vi kan fortfarande använda vårt sunda förnuft och våra sinnen – att lukta, känna och smaka på maten. Vi bör också planera och titta i skafferi och kyl innan vi går och handlar samt bli bättre på att återanvända rester.
Livsmedelsbranschen har god kunskap och innovationsförmåga, och bör också ta sin del av ansvaret genom frivilliga initiativ. T ex genom att sänka temperaturen i kylarna till 5 grader istället för 8 grader skulle vi få ökad hållbarhet och i förlängningen ett minskat svinn. Matbutikerna skulle också kunna informera om hur man förlänger hållbarheten på maten, hur rester kan återanvändas mm.
Också i storhushåll bör denna fråga uppmärksammas. Vi besökte nyligen skolmåltidsansvariga i bl a Skövde för att diskutera frågan. Där har man redan tagit initiativ för att minska matsvinnet vilket är mycket positivt. Barnen uppmanas att inte slänga så mycket mat, maten tillagas i den takt den går åt istället för allt på en gång och högre kyla används för att öka matens hållbarhet.
Vi hör ofta från vänsterhåll att vi måste minska antalet djur, minska köttkonsumtionen och införa köttfria dagar för miljöns skull. Men det huvudsakliga problemet på kort sikt är att för mycket av den mat som produceras miljövänligt och nyttigt i Sverige slängs, fast den är felfri, på grund av ren okunskap. Det är här vi måste påbörja arbetet för att återställa den kunskap gamla generationer redan har. Njut av den goda julmaten men var rädd om resterna.

Anna Maria Corazza Bildt (M) EU-parlamentariker

Sten Bergheden (M) riksdagsledamot Skaraborg, lantbrukare

Joachim Grundin (M) ledamot Västra Götalands kulturnämnd

Lämna ett svar