Dags att avskaffa tv-avgiften

 (Foto: sxc.hu)

Vi kan numer titta på tv inte bara från soffan eller lyssna på radio i bilen, utan också genom både datorn och mobilen. Tv-avgiften har därmed spelat ut sin roll, den är ett otidsenligt och ineffektivt sätt att finansiera public service.

För att administrera Radiotjänst i Kiruna tas årligen omkring 160 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar i bruk. Det handlar om kontrollanter, utskick och indrivning av räkningar, och rättsliga processer vid obetalda räkningar. Inte nog med att tv-avgiften är omodern, den medför också onödig byråkrati och slöseri med skattebetalarnas pengar.

Jag har motionerat om detta i Sveriges riksdag och förslaget har nu börjat hörsammas, bl a har kulturministern öppnat för att titta på alternativ till tv-avgiften. Genom att finansiera public service via skattesedeln eller andra finansieringsalternativ skulle de administrativa kostnaderna minska vilket skulle komma SVT, SR och UR till del genom ökade resurser. Detta samtidigt som det inte skulle kosta tv-tittarna något ytterligare. Tv-avgiften bör avskaffas och andra finansieringsalternativ bör utredas. Det är på tiden att detta görs och att Sverige moderniserar finansieringen av radio och tv.

Sten Bergheden (M)
riksdagsledamot Skaraborg

Lämna ett svar