Kommunernas matupphandling kan förbättras

 

Tillsammans med oppositionsrådet i Mariestad, Johan Abrahamsson (M), har Sten samtalat med upphandlingsansvariga och chefsekonom i Mariestads kommun om hur kommunen arbetar med upphandlingar, hur kommunen kan bidra till att köpa mer lokala produkter, vilka frågor kommunen prioriterar i sina upphandlingar och hur man ser på transporterna m.m

– Det var intressant att samtala om hur kommunen arbetar med upphandling av mat. Det är viktigt dels att äldre och elever får tillgång till mat av god kvalitet och dels att svensk matproduktion och de kvalitetskrav som ingår i den blir en naturlig del av offentlig upphandling av mat. Det är bra att kommunen brutit ned det senaste avtalet i flera mindre delar, men kunskapen om reglerna och hur politikerna kan påverka lokalt för bättre kvalitet på maten är för dålig, säger Sten Bergheden (M)

– Det behöver inte bli dyrare att öka de lokala inköpen då transportkostnaderna skulle bli billigare. Man bör ställa mer krav på leverantörerna och följa upp kontrakten. Jag kommer att stämma av med flera offentliga upphandlare för att se vad som gäller, målet måste vara att få in mer närproducerad mat, avslutar Sten Bergheden (M)

Lämna ett svar