Svenskt lantbruk behöver mindre skatter, inte mer!

Svenskt lantbruk behöver mindre skatter, inte mer

Josef Fransson (SD) gör ett desperat försök att dribbla bort det faktum att SD vill höja skatterna för svensk livsmedelsproduktion. SD menar att svenskt lantbruk redan har höga skatter och därmed kan det tydligen tåla ännu mer skatter. Det skulle ni väl ha talat om innan valet så att skaraborgarna, som bor i ett av landets viktigaste jordbruksområde, hade vetat om detta innan man gick till valurnorna?

Ytterligare skattesänkningar och regelförenklingar behövs för att stärka den svenska matens konkurrenskraft. Att höja skatter som SD föreslår är att gå åt helt fel håll. Fransson (SD) skyller på att kadmiumet ska minskas, sen när bryr sig SD om miljön? Kadiumet är redan lågt i den svenska handelsgödseln och svenska lantbrukare använder dessutom låga handelsgödselsgivor i jämförelse med andra länder i Europa. Utländsk mat innehåller ofta mer kadmium än svensk mat så även här skjuter SD sig själva i foten. Att sedan försöka skylla på EU gör det hela ännu värre – det är inte Bryssel som ska rösta i riksdagen för nya skatter för det svenska lantbruket. Det är SD:s stöd till de rödgrönas förslag som avgör om svenskt lantbruk får betala gödselskatter eller inte.

Övriga Europa har inga handelsgödselskatter. Varför vill SD minska den svenska matproduktionen och hota svenska jobb och företag? Alliansen och moderaterna vill fortsätta med att stärka konkurrenskraften för det svenska lantbruket och svensk mat. Det ger jobb och tillväxt i Sverige och i Skaraborg.

Sten Bergheden (M)
Lantbrukare, riksdagsledamot Skaraborg

Lämna ett svar